27.04.2009 16:08

Klíčové projekty Jihomoravského kraje na setkání národních lisabonských koordinátorů byly přijaty s velkým úspěchem

Brno, 24. dubna 2009

České předsednictví ve středu 22. dubna 2009 za účasti místopředsedy Evropské komise Güntera Verheugena a Alexandra Vondry hostilo setkání národních lisabonských koordinátorů. Pan Milan Venclík, radní Jihomoravského kraje, na něm představil JMK jako lídra v oblasti podpory výzkumu a inovací v České republice. Jeho vystoupení se setkalo s velmi pozitivní odezvou a v následné diskuzi ho vyzdvihl i předseda Výboru regionů Evropské unie pan Van den Brande Luc.

Akce se účastnili zástupci regionů ze Švédska, Dánska, Německa  a České republiky. Milan Venclík zde prezentoval přístup Jihomoravského kraje k podpoře vědy, výzkumu a inovací ve formě Regionální inovační strategie. Představil významné projekty jako CEITEC, Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), Program na podporu získávání renomovaných vědců pro Brno (SOMOPRO), aktivity Jihomoravského inovačního centra (JIC) či plánované Vědecké interaktivní centrum.

 

„Při formulování nové Lisabonské strategie po roce 2010 by měly regiony hrát klíčovou roli. Jihomoravský kraj je se svými zkušenostmi připraven aktivně se zapojit do Národních koordinačních platforem a je schopen nabídnout expertízu v realizaci unikátních projektů jako jsou inovační vouchery či SOMOPRO, které pak mohou být použity na národní úrovni“, zdůraznil Milan Venclík.

Klíčovým tématem setkání ministrů odpovědných na národní úrovni za realizaci Lisabonské strategie bylo nejenom zhodnocení úspěšnosti protikrizových opatření v rámci Plánu evropské hospodářské obnovy, ale i budoucnost Lisabonské strategie. Středeční setkání potvrdilo, že Lisabonská strategie by si i v dalším období po roce 2010 měla zachovat svůj původní cíl, a to posilovat konkurenceschopnost EU zvyšováním jejího inovačního potenciálu.

 

Denisa Ranochová

 

—————

Zpět


Kontakt



Mgr. Petr Chládek (JIC)
chladek@jic.cz
tel: +420 602 258 830


Ing. Radim Kocourek (JIC)
kocourek@jic.cz
tel: +420 603 546 634