03.03.2009 13:25

Město Brno schválilo dotaci na projekt "Inovační vouchery"

Dnešního dne byla zastupitelstvem města Brna schválena dotace na projekt Inovační vouchery v celkové hodnotě 5,7 mil. Kč. Jednorázová dotace pro firmu činí 150 tis. Kč.

Cílem Inovačních voucherů je podpora spolupráce firem a vysokých škol resp. vědy a výzkumu. Představují jednorázovou dotaci poskytnutou podnikateli formou šeku. Ten je určen na nákup služeb/znalostí od poskytovatele, v tomto případě vysoké školy. Získaná znalost by měla být pro firmu nová a měla by usnadnit inovaci vlastního produktu, procesu nebo služby.

„Nástroj by měl usnadnit a motivovat pilotní projekty spolupráce s předpokladem, že strany naváží dlouhodobější vztah a budou společně pracovat na náročnějších projektech. Dává šanci i projektům, které by bez přispění této finanční dotace nevznikly,“ uvedl Ing. Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra, které spuštění projektu připravuje.

Inovační vouchery napomohou zvýšit konkurenceschopnost malých a středních podnikatelů i zefektivnit komercionalizaci výzkumu na vysokých školách. Cílovou skupinou jsou malí a střední podnikatelé, kteří zpravidla nemají dostatečné vlastní kapacity pro výzkum a vývoj.

Zájemci o voucher se už nyní mohou domlouvat s poskytovateli znalostí na projektech, na které budu chtít tuto dotaci uplatnit. Sběr žádostí proběhne v září, distribuce voucherů v říjnu 2009. V případě převisu přihlášek jsou zájemci vybráni losem.

Projekt byl zařazen do Akčního plánu Regionální inovační strategie 3 Jihomoravského kraje. Nástroj Inovační vouchery byl poptáván 60 inovačními firmami oslovenými v rámci terénního průzkumu. Finančním garantem je statutární město Brno, poskytovateli znalostí jsou brněnské vysoké školy. Jihomoravské inovační centrum projekt organizačně zaštiťuje.

 

Bližší informace přinesou nové internetové stránky, jejichž spuštění je plánováno na duben 2009.

—————

Zpět


Kontakt



Mgr. Petr Chládek (JIC)
chladek@jic.cz
tel: +420 602 258 830


Ing. Radim Kocourek (JIC)
kocourek@jic.cz
tel: +420 603 546 634